Ovatko lainan kulut liian isot? Huomion arvoisia asioita

Kenelle tahansa voi tulla elämässä yllättäviä hetkiä ja maksueriä, joiden kattamiseen oma talous ei taivukaan. Tällöin tulee tavallisesti ajankohtaiseksi lainan hakeminen. Moni kuitenkin tekee virheen tarttuessaan ensimmäiseen vastaan tulevaan lainatarjoukseen, joka ei loppujen lopuksi osoittaudukaan kaikkein järkevimmäksi ratkaisuksi. Tällaisessa tilanteessa tulee usein maksaneeksi tarpeettoman paljon korkoa ja muita kuluja. Millaisilla keinoilla tämä sitten voidaan välttää?

Lainojen kilpailutus auttaa säästämään kuluissa

Lainojen kilpailutus on erinomainen tapa säästää rahaa. Se auttaa löytämään parhaan mahdollisen tarjouksen ja vaihtoehdon, joka sopii parhaiten omaan taloudelliseen tilanteeseen. Kilpailuttamalla voi saada kohtuullisemman koron ja lyhyemmän maksuajan. Nykyään kilpailutusta ei tarvitse tehdä ottamalla itse erilaisiin luotonmyöntäjiin yhteyttä, vaan verkossa toimivat palvelut, kuten Omalaina.fi voivat hoitaa koko prosessin vain yhdellä hakemuksella.

Kilpailuttamalla voi löytää edullisimmat lainasopimukset, jolloin voi välttyä esimerkiksi piilokuluilta ja  maksamasta pitkässä juoksussa lainasta liikaa.

Todellinen lainatarve kannattaa laskea tarkasti

Ennen lainan ottamista on tärkeää laskea todellinen tarve. Tarkka laskelma auttaa määrittelemään, kuinka paljon rahaa oikeasti tarvitsee ja kuinka pitkäksi ajaksi laina tulisi ottaa. Ensimmäiseksi tulee selvittää, kuinka paljon rahaa tarvitsee. Kannattaa tarkistaa, mitkä ovat lainan kustannukset ja vertailla eri vaihtoehtoja. On järkevää laskea myös, kuinka paljon lainaa voi maksaa kuukausittain ja milloin haluaa maksaa lainan pois.

On hyvä lainata sellainen summa, mikä kattaa käyttökohteen kokonaan, muttei toisaalta ole liian suuri. Liian suuren lainasumman kohdalla saattaa ajautua maksuvaikeuksiin, mutta myös liian pieni summa voi aiheuttaa yllättäviä ongelmia: ellei laina kata koko menoerää, voi joutua hakemaan useamman pienen lainan, jolloin niiden yhteenlasketut korkokulut voivat nousta yllättävän korkeiksi. Tällöin kannattaa harkita lainojen yhdistelyä, jolla maksetaan kaikki pienet lainat kerralla pois ja lyhennetään jatkossa vain yhtä suurempaa lainaa.

Budjetointi tuo selkeyttä talouteen

Budjetointi on tärkeä osa talouden hallintaa ja sitä kannattaa harjoittaa myös lainaa hakiessa, jotta saa varmasti hoidettua kuukausittaiset maksuerät ilman liian suurta taloudellista kuormitusta. Budjetin laatiminen alkaa laskemalla, mitkä ovat kuukausittaiset tulot. Mikäli hakijalla on sijoituksia, arvopapereita tai muita vastaavia tulonlähteitä, lisätään nekin budjettiin.

Menoja laskiessa aloitetaan pakollisista menoista, kuten asumis- ja ruokakuluista. Lisäksi budjettiin kannattaa lisätä myös vapaaehtoiset menot, kuten harrastukset ja vapaa-ajan aktiviteetit. Kun kaikki tulot ja menot on listattu, voi vertailla niitä toisiinsa ja pohtia, minkä suuruisten kuukausierien kattamiseen budjetti riittää. Vaikka lyhyellä lainanmaksuajalla korkokulut jäävät pienemmiksi, voi liian kunnianhimoinen maksuaikataulu johtaa pidemmän päälle vaikeuksiin.

Yhteenveto

Moni tarttuu liian nopeasti ja harkitsemattomasti ensimmäiseen vastaan tulevaan lainatarjoukseen, jolloin luoton kokonaiskustannukset saattavat nousta kohtuuttoman korkeiksi. Lainaa hakiessa on hyvä harkita hetki myös silloin, kun rahan tarve on akuutti. Lainojen kilpailuttamiseen ei välttämättä mene montaa minuuttia ja sillä voi jo löytää edullisimmat lainasopimukset kohtuullisimmilla kuluilla.